2008. október 14., kedd

Diótorta




Kiss családunk új nagy kedvence a diótorta és majd a későbbiekben közzétett máktorta. A két recept nagyon hasonló egymáshoz, és nem is nehéz elkészíteni egyiket sem.

Íme a diótorta receptje:

Hozzávalók:

Tészta:
  • 18 dkg porcukor
  • 8 tojás (különválasztva)
  • 15 dkg őrölt dió
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só
Krém:
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 bögre tej
  • 20 dkg Rama
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
Díszítéshez darált dió, mandula, vagy ami tetszik...

Elkészítés:
A porcukrot a 8 tojás sárgájával habosra keverjük, beleszórjuk a diót, beleszitáljuk a sütőporos lisztet, végül pedig a fahéjat. A  tojásfehérjét a sóval keményre verjük, majd óvatosan az előző masszához keverjük. Kivajazunk egy 24 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, és légkeveréses sütőben, 150 fokon, kb. 1 órán át sütjük a tortát.

Egy kis edényben, a csomómentesre kevert lisztes tejet sűrűre főzzük a krémhez. Ha kicsit hűlt, belekeverjük a Ramát, a cukrot és a kakaót.  A kihűlt tortát egyenletesen bekenjük a krémmel, végül díszíthetjük a tetejét dióval vagy mandulával, de tejszínhabbal is kitűnő, ünnepi sütit kapunk.




1 megjegyzés:

Eneh írta...

nagyon jól néz ki, sajnos a dió eszméletlenül drága, mákot meg nem is nagyon találok kint, de majd otthon beizzítom ezt a receptet Endre nagy örömére...