2008. október 24., péntek

Hagyományos angol almáspite









A következő receptet már nagyon régen kerestem, most végre sikerült megszerezni, méghozzá egyenesen Angliából!

Hozzávalók:
A tésztához

  • 250g liszt
  • 50g őrölt mandula
  • 175g puha vaj
  • 1 citrom héja
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • kb. 5 alma, inkább édesebb fajta
  • 50g kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerint fahéj, szegfűszeg

Először elkészítjük a tésztát. A lisztet, az őrölt mandulát, a csipet sót, a vajat, a citromhéjat, a tojást és a vizet összedolgozzuk egyneművé. Ha elkészült a tészta, becsomagoljuk folpackba és a hűtőbe helyezzük legalább 15 percre.
Eközben meghámozzuk és felszeleteljük apró kockákra az almákat, beletesszük egy tálba, meghintjük cukorral, citromlével és a fűszerekkel, majd kb. 10  percig állni hagyjuk. 
Miután a tölteléket előkészítettük, a hűtőből kivesszük a tésztát, ketté vesszük, és elnyújtjuk mindkét darabot úgy, hogy bele tudjuk illeszteni egy mélyebb, kb. 23 cm-es, kivajazott hőálló edénybe vagy piteformába. Kibéleljük az egyik darabbal a formát, ráhelyezzük a tölteléket, a tészta széleit bevizezzük hogy ragadjon egy kicsit, majd a széleknél alaposan rányomkodjuk a másik darab tésztát úgy, hogy a töltelék ne folyhasson ki. Ha véletlenül marad felesleges tésztánk, virágokat  vagy leveleket formázhatunk belőlük a süti tetejére.  
Mindenképpen érdemes a felső tésztaréteget késsel bevágdosnunk néhányszor, hogy a gőz szabadon áramolhasson sütés közben. 
Mielőtt betennénk az előmelegített sütőbe, megkenjük a tetejét egy kis tejjel, vagy felvert tojással. 

200 fokon sütjük, kb. 20-25 perc alatt el is készül.

Porcukorral meghintve tálaljuk, de remekül illik hozzá a vanilia fagyi is...:)

Nincsenek megjegyzések: