Hozzávalók:
A tésztához
- 250g liszt
- 50g őrölt mandula
- 175g puha vaj
- 1 citrom héja
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 csipet só
A töltelékhez
- kb. 5 alma, inkább édesebb fajta
- 50g kristálycukor
- 1 citrom leve
- ízlés szerint fahéj, szegfűszeg
Először elkészítjük a tésztát. A lisztet, az őrölt mandulát, a csipet sót, a vajat, a citromhéjat, a tojást és a vizet összedolgozzuk egyneművé. Ha elkészült a tészta, becsomagoljuk folpackba és a hűtőbe helyezzük legalább 15 percre.
Eközben meghámozzuk és felszeleteljük apró kockákra az almákat, beletesszük egy tálba, meghintjük cukorral, citromlével és a fűszerekkel, majd kb. 10 percig állni hagyjuk.
Miután a tölteléket előkészítettük, a hűtőből kivesszük a tésztát, ketté vesszük, és elnyújtjuk mindkét darabot úgy, hogy bele tudjuk illeszteni egy mélyebb, kb. 23 cm-es, kivajazott hőálló edénybe vagy piteformába. Kibéleljük az egyik darabbal a formát, ráhelyezzük a tölteléket, a tészta széleit bevizezzük hogy ragadjon egy kicsit, majd a széleknél alaposan rányomkodjuk a másik darab tésztát úgy, hogy a töltelék ne folyhasson ki. Ha véletlenül marad felesleges tésztánk, virágokat vagy leveleket formázhatunk belőlük a süti tetejére.
Mindenképpen érdemes a felső tésztaréteget késsel bevágdosnunk néhányszor, hogy a gőz szabadon áramolhasson sütés közben.
Mielőtt betennénk az előmelegített sütőbe, megkenjük a tetejét egy kis tejjel, vagy felvert tojással.
200 fokon sütjük, kb. 20-25 perc alatt el is készül.
Porcukorral meghintve tálaljuk, de remekül illik hozzá a vanilia fagyi is...:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése